ACCESSORY DWELLING

With a first ever Special Permit granted by the town under new zoning regulations, this once tobacco barn now made way for an Accessory Dwelling within its 100 year-old timber frame structure.

 

Given the existing conditions presented: a garage with concrete flooring and “trophy” storage room above, along with a not-to-exceed 1200 sq. ft. town regulation for exterior dimensions, design limitations were foreseeable. Construction had its own challenges: chopping through the concrete floor to allow for new gas and water services, then transforming it to a finished floor that allowed for insulation and a vapor barrier; and retaining the building’s exterior shell and timber frame yet providing for an energy efficient space.

 

New interior framing created a “structure within a structure”. Insulating these “walls” meant not having to encapsulate the timber frame thereby preserving historic fabric. Thicker walls along with new high performance mechanicals made for a comfortable and energy-efficient building.

 

The end result? A bright and airy space echoing the barn’s past with exposed beams and wood plank flooring. The apartment now embraces two bedrooms, 1.5 baths and modern amenities for 21st century living.

BEFORE
AFTER
AFTER
BEFORE
AFTER
BEFORE
AFTER
BEFORE
AFTER
AFTER